Stílustanácsadó


Minimál:

Napjaink egyik legkedveltebb stílusirányzata a belsőépítészetben. Kialakulása a XX. sz. kezdetéig nyúlik vissza. Modern művészeti irányzatként az 1960-70-es években, Amerikában alakult ki. Virágkora, térhódítása is erre az időre tehető.

Egyszerűség, letisztult vonalak, monokróm színvilág jellemzi. A bútorok nyitott elrendezése, egybenyitott nagy terek, a fények játéka, funkcionális bútorok. Csak néhány lényeges elemre, azok formájára, színére, textúrájára helyezi a hangsúlyt. A minimál enteriőrben a funkcionalizmus, a praktikum az elsődleges.

Csak a fontos elemeket alkalmazza: gyönyörű anyagokat, az egyszerű, geometriai formákat, a vonalak ritmikáját, fényeket, és mindezek harmóniáját. Csak kevés, de annál igényesebb, díszítőelemet. Kevés semleges szín, világos természetes árnyalatok jellemzik.

A nyugalom, a csend, a tisztaság, a harmónia ezek a fogalmak jutnak eszünkbe egy minimalista enteriőr láttán. Azonban éppen e stílusjegyek következtében lélektelennek, ridegnek is tűnhet.
Néhány élénkebb színfolt, lágyabb, puhább textúra, lágyságot, melegséget keltő anyag, textíliák alkalmazásával ezt elkerülhetjük.


Skandináv:

Az észak európai országokban alakult ki a XX. sz. első felében. A modern, minimalista irányzatokra erősen hatottak az északi időjárási és környezeti viszonyok, az ott élő emberek életstílusa. A skandináv otthonokban is jellemző a minimálra törekvés, amely megmutatkozik az egyszerűségben, a letisztult vonalakban, a funkcionalitásban. Azonban itt a hűvösebb éghajlat, a kevesebb napsütés ezek ellensúlyozására ösztönözte az embereket.
A nagy ablakok, világos, fehér színek, a természetes anyagok a gyertyák, kályha, illetve kandalló,melege, a lágy, meleg fények játéka, a puha, textíliák, mind az otthonosságot, a kényelmet a melegséget hangsúlyozzák.

Kevesebbet tartózkodhatnak a szabadban, így a természetet az otthonukban jelenítik meg az anyaghasználatban, mintákban, növényekben. Azonban mind a színekben, az anyagokban, a formavilágban, megjelenik a kontraszt is.(A fehérrel szemben megjelenik a fekete, a pasztell árnyalatokkal szemben a kiegészítőkön a teltebb árnyalatok, a fa alapanyagokkal szemben a fémek, a modern bútorokkal, formáival szemben, a rusztikus, vagy klasszikus darabok.) A kontraszt megfelelő aránya izgalmassá, játékossá varázsolja a teret.

A dán Hygge (Hjúga) szellemiség –élet szeretet, optimizmus, boldogság, nyugalom család, közösség, és a Lagom, a mértékletesség, az egyensúly, a végletek elkerülésének szemlélete tükröződik a skandináv otthonokban. Az emberközpontú, könnyen kezelhető, univerzális bútordarabok jó elrendezésben nem uralják a teret, amely így szellős marad, annak ellenére is, hogy nem feltétlen nagyok a helyiségek. Fontos a minőség, ugyanakkor a sokak számára elérhető árak, a praktikum.

Az említett előnyös jellemzők nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy ez a mai napig az egyik legnépszerűbb stílus az otthonokban. A könyvszekrények, polcok minden helyiségben helyet kapnak.


Loft:

Története: a loft szó eredeti jelentése „padlástér”, azonban az évek során ez szinte teljesen jelentőségét vesztette. A XIX. században, Amerikában a népszerű lakónegyedek jelentős áremelkedése miatt a nagyvárosok elhagyatott ipari épületeit, gyárak csarnokait, saját célra lakhatóvá tették az elszegényedő művészek. Előnyös volt számukra, hogy a nagy világos terek a lakás mellett, akár műteremként, akár bemutató térként is szolgálhattak. Ikonikus művész negyedek alakultak így ki egyes nagyvárosokban. Mint belsőépítészeti irányzat Európában csak az utóbbi évtizedekben terjedt el, azonban annál nagyobb népszerűségre tett szert. Érdekes kontraszt, hogy míg régen a szegények olcsón elérhető lakhelye volt, ma már az üzletemberek kedvelt stílusvilága, a luxus megtestesítője lett.
Loftban lakni egyfajta életstílus. 

Jellemzői:
a régi gyárépületek, ipari csarnokok szolgálnak építészeti alapként, hatalmas tágas terek, óriási ablakok fémkeretekben, hatalmas belmagasság, oszlopok, gerendák, vakolatlan téglafalak, az ipari csarnokokban jellemzően látható építészeti szerkezetek, és gépészeti megoldások.

Berendezés: a tágas teret a legritkább esetekben választják le külön elhatárolt egységekre, kivételt képeznek azok az intim helyiségek, amelyeknél ez elkerülhetetlen. Az ablakokon nincs függöny. A bútorok arányosan szintén nagyméretűek, kényelmesek, nem jellemzőek a merev formák. A beépített jól megtervezett, fióksorokkal tagolt szekrényrendszerek, illetve az egyéb bútorok csoportosításával, néhol egy-egy paravánnal jelzésszerűen jönnek létre a különböző funkciójú kisebb terek. Az anyagokra is a természetesség, a nyersesség jellemző. A tömörfa, a kő, az üveg, a nyers állati bőrök, vagy például a szőrmés marhabőr. Fémek, akár festett, patinás, ódon jelleggel, vagy akár a lakás tulajdonosa szereti a finom anyagokat, a látványos részleteket, a fényt.
Az anyagokra is a természetesség, a nyersesség jellemző. A tömörfa, a kő, az üveg, a nyers állati bőrök, vagy például a szőrmés marhabőr. Fémek, akár festett, patinás, ódon jelleggel, vagy akár a rozsdamentes vagy a króm felületekkel. Beton, amelyet speciális eljárással folt-, illetve víz taszítóvá tesznek, lehet a padló, a munkapult, vagy például a mosogató, a mosdó, esetleg a zuhany.

Dekor elemek, kiegészítők: nagy méretű lelógó, vagy álló ipari jellegű lámpák, modern, egyedi, akár klasszikus design darabok. Városképekre jellemző neonok, reklámtáblák, szépia, vagy sima fekete-fehér fotók, térkép részletek, antik járművek, hajózási motívumok, eszközök. Növények, rusztikus ládák, tárgyak, amelyek akár a bolha piacról is származhatnak.

A loft térélmény, a hihetetlen szabadság érzete térben, anyagban, formában egyaránt, az egyediség, a kreativitás öröme.


Glamour:

A glamour stílust nagyon nehéz meghatározni, hiszen rendkívül sokrétű és állandóan változik.

Eredete:
az angol glamour szóból, amely magyarul: “ragyogás”, “káprázat”.E stílus éltető eleme a fantázia.Ennek értelmében a hagyományos értelemben vett glamourhoz hozzátartozik a csillogás, a gazdagság a luxus. E stílus éltető eleme a fantázia, időnként visszafogott, máskor szertelen, aztán kifinomult vagy határozottan modern.

Jellemző anyagok: minden ami fényes, ami csillog. Üveg, kristály, arany, ezüst, textiliák esetében, szőrmék, bársony, selyem. Bármi ami nemes, ami a kényelemre, a fényűzésre asszociál.

Különösen fontos a világítás jó megválasztása, a fények játéka.

Az ilyen lakás tulajdonosa szereti a finom anyagokat, a látványos részleteket, a fényt.Fel a lap tetejére!